Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Речта на Джером Пауъл не успя да върне оптимизма на Wall Street

Акциите на Tesla поевтиняха с над 5%, докато цената на златото се понижи до 9-месечно дъно

Речта на Джером Пауъл не успя да върне оптимизма на Wall Street

Снимка: Bloomberg L.P.

Основните щатски борсови индекси приключиха редовната търговия в четвъртък с понижения на фона на неуспешния опит на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл да вдъхне оптимизъм сред инвеститорите, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial  Average записа спад от 346,54 пункта, или 1,11%, до 30 923,55 пункта.

Широкият измерител S&P 500 се понижи с 1,34 на сто до 3768,58 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтри 274,28 пункта, или 2,11%, от стойността си, смъквайки се до равнище от 12 723,47 пункта.

Акциите на Microsoft, Apple, Amazon и eBay поевтиняха съответно с 0,58%, 1,65 на сто, 0,65% и 1,9 на сто.

Цената на книжата на Alphabet и Facebook нарасна съответно с 1,37% и 1,36%.

Стойността на акциите на Tesla се понижи с 5,35 на сто.

Енергийният сектор беше един от малкото, който отчете ръст. Акциите на Exxon Mobil, Chevron и ConocoPhillips поскъпнаха съответно с 3,7%, 0,8% и 3,9 на сто.

Цената на книжата на Visa и MasterCard се понижи с 1,5% и 3 на сто.

Акциите на JPMorgan Chase, Citigroup и Wells Fargo поевтиняха съответно с 1,4%, 1,2 на сто и 1,7%. Книжата на Bank of America поскъпнаха с около 0,19%.

По-рано днес стана ясно, че броят на американците, подали нови заявления за помощи при безработица, се е увеличил миналата седмица, но с по-малко от очакваното.

Подадените за първи път заявления за държавни помощи за безработица възлизат на сезонно коригираните 745 хил. за седмицата, приключила на 27 февруари, в сравнение със 736 хил. през предходната седмица, съобщиха от Министерството на труда. Икономистите, анкетирани от Ройтерс, прогнозираха 750 хил. заявления през последната седмица. 

Още по темата

Инвеститорите обърнаха внимание на речта на управителя на Фед Джером Пауъл по време на форума Wall Street Journal Jobs Summit. Той изрази оптимизъм относно пазара на труда, като отново подчерта, че на страната ѝ предстои дълъг път, докато нейната икономика се възстанови от пандемията от коронавирус.

„Въпреки че все още рисковете са налице, има основателна причина да очакваме създаването на работни места да се засили през следващите месеци“, заяви Пауъл.

Той посочи, че следи финансовите условия и би бил „обезпокоен“ от хаотичните пазари, но не предложи конкретни мерки, което доведе до покачване на доходността по облигациите.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа нарасна съответно до 1,536% и 2,292 на сто.

При валутата търговия доларовият индекс отчете ръст от 0,75% до 91,63 пункта.

На фючърсните пазари цената на петролния бенчмарк Брент нарасна с 4,76% до 67,12 долара за барел, докато тази на американския лек петрол WTI се повиши с 4,67 на сто до 64,14 долара за барел. В рамките на днешния ден петролът поскъпна с около долар, след като Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори решиха да не увеличават производството през следващия месец. Групата обсъди въпроса дали да възстанови 1,5 милиона барела на ден от производството си. Делегати посочиха, че страните от ОПЕК+ са се споразумели да запазят производството устойчиво на настоящите нива, с изключение на леки увеличения от страна на Русия и Казахстан.

Златото в същото време поевтиня с 0,9 на сто до 9-месечно дъно от 1700,7 долара за тройунция.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от САЩ
Dow напредна с над 160 пункта до ново рекордно ниво